Kronika

Czerwiec 2009 r.

  • 15-03-2019
24.06.2009 r.
Choć niebo tego dnia nie szczędziło deszczu, uczestnicy w dobrych nastrojach wyruszyli na wycieczkę do Szklarskiej Poręby.
W towarzystwie przewodnika PTTK – Jarosława Wnorowskiego wspięli się na górę Chojnik. Z powodu niesprzyjającej pogody tylko kilka osób zdecydowało się wejść na basztę zamku – pozostali woleli odpoczywać przy gorącej herbacie z cytryną. Następnie udali się nad wodospad Szklarki – drugi co do wielkości wodospad w polskich Karkonoszach. Tu pamiątkowym zdjęciom nie było końca. Później odwiedzili Starą Chatę Walońską „JUNA”, gdzie znawca historii Walonów opowiedział o zwyczajach tych średniowiecznych mistrzów wydobywania bogactw naturalnych. Była też okazja obejrzeć pokaźne zbiory skał i minerałów pochodzących z karkonoskich gór. Wycieczka zakończyła się rozmowami przy ognisku.
     
18.06.2009 r.
Tym razem odwiedziła nas Maria Pięta - Rzecznik Praw Mieszkańców Zielonej Góry, która poinformowała o swoich codziennych obowiązkach i zawodowej roli. Większość kursantów nie wiedziała, że w naszym mieście jest osoba, która reprezentuje interesy i prawa mieszkańców, przyjmuje i rozpatruje skargi i wnioski, a także kontroluje przestrzeganie prawa przez pracowników urzędu.
Kolejne ciekawe i pouczające spotkanie z ekspertem.
     
03.06.2009 r.
Na kolejnym spotkaniu z cyklu „Podróże bez wiz i dewiz” gościliśmy Aleksandrę Turską, która opowiadała o swoim pobycie w Peru. Podróżniczka spędziła dwa miesiące w stolicy kraju - Limie, goszcząc u peruwiańskiej rodziny. Dzięki temu posiadła dużą wiedzę na temat codziennego życia mieszkańców tego kraju oraz tamtejszej kultury. Opowieści ilustrowała slajdami i fotografiami.
 
03.06.2009 r.
Uczestnicy z grupy pomoc kuchenna przez miesiąc pod okiem Aleksandry Stabrowskiej uczyli się, jak prawidłowo nakryć stół oraz 
w jaki sposób częstować gości potrawami i napojami. Na zakończenie zaprezentowali nowo zdobyte umiejętności. Do pięknie nakrytego stołu zaproszono koleżanki i kolegów z innych grup oraz pracowników CIS. Przygotowano słodkie smakołyki, którymi częstowano gości. Gospodarze przyjęcia wystąpili w fartuszkach zaprojektowanych i uszytych przez kursantów z grupy szwacz. Było bardzo uroczyście
i profesjonalnie.

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją